یکی از مهمترین مراحل تولید پوشاک تبلیغاتی، مرحله چاپ روی این نوع پوشاک است که در این مقاله سعی می کنیم انواع چاپ های روی پارچه را برای شما شرح دهیم و مزایا و معایب هر روش را با هم مرور کنیم.
چاپ طرح روی پارچه روشهای مختلفی دارد که بستگی به نوع پارچه، جزئیات طرح مورد نظر و سطحی از پارچه که میخواهید روی آن چاپ کنید متفاوت است. ممکن است در این زمینه برای شما سوال پیش بیاید که کدام روش برای چاپ روی پارچه مناسب خواهد بود؟
بهتر است بدانید که پاسخ دقیق به این سوال وجود ندارد و انتخاب بهترین روش برای چاپ روی پارچه بستگی به عوامل متفاوتی دارد.
پس با ما همراه باشید تا این موضوع را با هم بررسی کنیم.
انواع چاپ روی پارچه
به طور کلی در تولید پوشاک تبلیغاتی دو روش اصلی برای اعمال چاپ روی پارچه وجود دارد که این دو عبارتند از:
- چاپ شابلونی
- چاپ حرارتی
چاپ شابلونی (چاپ سیلک)
چاپ سیلک
چاپ های شابلونی یا چاپ سیلک انواع مختلفی دارند که بنا به شرایط پارچه و طرح می توان از هر کدام از آنها بهره برد. انواع اصلی چاپ که در تولید پوشاک تبلیغاتی مورد استفاده قرار می گیرند شامل موارد زیر می شوند:
- چاپ پیگمنت
- چاپ اورینت
- چاپ پلاستیزول
در ادامه این مقاله انواع آنها را بررسی خواهیم کرد.
چاپ پیگمنت
چاپ پیگمنت یکی از ارزان ترین روش های چاپ روی پارچه است و جوهر پیگمنت به راحتی در بازار یافت می شود. با استفاده از جوهر پیگمنت رنگ روی پارچه می نشیند و توسط یک ماده پیوند دهنده مثل رزین سر جایش محکم می ماند. رنگدانه هایی که در جوهر پیگمنت وجود دارند مولکول هایی بزرگ تری نسبت به جوهر های دیگر دارند. چاپ با جوهر پیگمنت به راحتی قابل تشخیص است زیرا پارچه به علت وجود موادی مثل رزین جنس سفت تری نسبت به روش های دیگر چاپ دارد. به طور کلی در چاپ پیگمنت رنگ های پررنگ تر و واضح تر جنس زبر تری نسبت به رنگ های کمرنگ دارند.
چاپ پیگمنت فقط روی پارچه ای با رنگ روشن تر از رنگ چاپ امکان اعمال دارد.
چاپ اورینت
این چاپ کیفیت بالاتری نسبت به چاپ پیگمنت دارد و این نوع رنگ پوشش بسیار خوبی دارد و چاپ توپر و با کیفیتی را ایجاد می کند. چاپ اورینت مصرف رنگ و قیمت تمام شده بالاتری نسبت به پیگمنت دارد.
رنگ اورینت جزو پرکاربرد ترین رنگها در صنعت چاپ است. این نوع رنگها حالتی خمیری شکل دارند و به همین دلیل سریع شل نمیشوند. در چاپ سیلک اسکرین از این نوع رنگها برای چاپ روی انواع پارچه استفاده میشود. حلال این رنگها آب است و به همین دلیل برای محیطزیست نیز خطری ایجاد نمی کنند. لازم به ذکر است که رنگهای اورینت بر روی پارچههای سفید و رنگی مورد استفاده قرار میگیرند.
مهمترین عیب چاپ اورینت خشک شدن و ترک خوردن آن بعد از گذر زمان است.
چاپ پلاستیزول
در حال حاضر یکی از پرکاربردترین و باکیفیت ترین چاپ ها در صنعت پوشاک چاپ پلاستیزول یا به اصطلاح زول است. چون در چاپ زول از جوهری استفاده می شود که بر پایه نفت است و در آب حل نمی شود، جوهر چاپ پلاستیزول به تاروپود پارچه نفوذ نمی کند و روی سطح آن می ماند. همین موضوع باعث می شود حالت برجسته داشته باشد. همچنین می توان از اکلیل و موارد دیگر نیز استفاده کرد تا چاپی که صورت می گیرد جلوه بیشتری داشته باشد. رنگ پلاستیزول بر خلاف رنگ های پایه آب درون الیاف نفوذ نمی کند بلکه روی سطح پارچه می نشیند و کمی برجستگی دارد.
معایب چاپ سیلک:
- سرعت چاپ: سرعت چاپ این روش در مقایسه با سایر روش ها پایینتر است.
- رزولوشن: کیفیت و رزولوشن نهایی محصول دارای محدودیت هایی است که ممکن است رضایت شما را جلب نکند.
- محدودیت ترکیب رنگ: محدودیت ترکیب رنگ در چاپ، یک امتیاز منفی برای چاپ سیلک است و باعث کسر امتیاز از این روش شده است.
- هزینه ساخت: ساخت شابلون برای تعداد چاپ کم، صرفه اقتصادی ندارد.
چاپ حرارتی
چاپ حرارتی
چاپ حرارتی به طور کلی به روشی گفته می شود که طرح ابتدا بر روی یک ورق طلق قرار می گیرد و سپس با حرارت بالا به روی لباس و یا پارچه منتقل می گردد. سه روش اصلی این نوع چاپ عبارتند از:
- چاپ کاترپلاتر (برش لیزر)
- چاپ سابلیمیشن
- چاپ DTF
چاپ کاترپلاتر
این روش که با نام های چاپ کاتری، چاپ کاترپلاتر، چاپ برش لیزر و چاپ وینیل شناخته می شود، یکی از بهترین و با کیفیت ترین چاپ های موجود در بازار شناخته میشود. در این روش دستگاه یک ورق رنگی که وینیل نام دارد را با تیغ خود برش میدهد، سپس اضافات ورق برداشته میشود و آنچه باقی میماند با اعمال حرارت بر روی پارچه منتقل میشود. از مزیت های چاپ کاترپلاتر، رزولوشن، کیفیت، دقت و ظرافت بسیار بالاست.
چاپ کاترپلاتر برای طرح های تک رنگ مناسب است و اگر طرح مورد نظر دارای چند رنگ باشد، باید ابتدا هر رنگ جدا برش زده شود و در نهایت کار در یکدیگر ادغام شوند. بنابراین برای اعمال چاپ با پیچیدگی رنگی بالا این روش توصیه نمیشود.
چاپ سابلیمیشن
سابلیمیشن یکی از روش های جدید چاپ است که از آن برای چاپ بر روی سطوح مختلف با جنس های مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. از طریق این روش شما قادر خواهید بود که بر روی چوب، لباس (پارچه)، فلز، سنگ، کاشی و سرامیک و …چاپ انجام دهید. چاپ سابلیمیشن به صورت رنگی هست و امکان چاپ هر نوع طرح پیچیدهای مانند عکس نیز در این روش وجود دارد.
به طور کلی چاپ سابلیمیشن بر روی لباس به دو روش انجام میشود:
روش اول
در روش اول ابتدا یک طرح یا الگو توسط یک پرینتر خاص دارای جوهر مخصوص بر روی کاغذ مخصوص سابلیمیشن چاپ میشود. سپس این کاغذ بر روی سطحی که می خواهیم بر روی آن چاپ انجام شود قرار میدهیم. و در آخر توسط دستگاه سابلیمیشن که در واقع نوعی دستگاه پرس حرارتی است، چاپ نهایی انجام میشود. دمای بالای پرس حرارتی سبب میشود که جوهر از روی کاغذ بلند شود و روی سطح مورد نظر بنشیند.
محدودیت های اصلی این روش بر روی پارچه این است که:
- جنس پارچه حتما باید در خود پلی-استر داشته باشد و بر روی پارچه جنس پنبه 100% (پنبه سوپر) نمی توان از این چاپ استفاده کرد.
- رنگ پارچه باید روشن و یا ترجیحا سفید باشد و بر روی پارچه مشکی نمیتوان از این روش استفاده کرد.
- در پارچه هایی با رنگ های مثل آبی و قرمز و … رنگ بندی طرح شما در کامپیوتر با رنگ بندی نهایی تفاوت خواهد داشت. زیرا در اینجا رنگ های طرح شما با رنگ پس زمینه (آبی و قرمز) و … ترکیب می شود و رنگ بندی نهایی تیشرت شما تغییر خواهد کرد. برای مثال چاپ رنگ آبی روی یک تیشرت پلی-استری قرمز موجب تغییر رنگ آبی به بنفش خواهد شد.
روش دوم
در روش دوم در این روش از یک سری کاغذهای مخصوص به نام لیبل استفاده میکنیم. یک سمت این کاغذها سفید است و مخصوص چاپ است که طرح بر روی آن چاپ میشود. سمت دیگر این کاغذها حالتی چسبنده دارد که در اثر حرارت پرس چسبندگی آن فعال میشود و باعث چسبیدن کاغذ به روی تیشرت میشود. سمت پشتی لیبل توسط یک لایه طلق پوشیده شده که آنرا پس از پرینت و قبل از پرس جدا میکنیم.
پیشنهاد ما به شما برای چاپ سابلیمیشن، استفاده از روش دوم است.
چاپ DTF
چاپ دی تی اف یا چاپ مستقیم بر روی طلق شفاف که به آن فیلم میگوییم، نوعی روش چاپ روی پارچه است. چاپ DTF یا چاپ Direct to Film سیستم چاپ بسیار جدیدی است که ابتدا چاپ بر روی فیلم مخصوصی صورت میگیرد، سپس این فیلم با استفاده از دستگاه شیکر به چسب پودری قدرتمندی آغشته میشود که میتواند روی هر متریالی قرار بگیرد. محدودیت های چاپ سابلیمیشن که فقط شما قادر بودید روی متریالهای پلی-استر کار چاپ انجام دهید در این روش وجود ندارند.
چاپ DTF بسیار بروزتر از چاپ سابلیمیشن است، مزایای بسیار بیشتری نسبت به چاپ سابلیمشن دارد و همچنین محدودیت های چاپ سابلیمیشن پارچه را ندارد. اگر به دنبال روش چاپ آسان و بیدردسر برای چاپ روی لباس هستید، چاپ dtf بهترین گزینه است، البته باید گفت که این روش چاپ هزینه بالاتری هم دارد.
در نهایت پیشنهاد ما به شما در پوشاک کاندید استفاده از چاپ های حرارتی مانند چاپ کاترپلاتر برای طرح های تک رنگ و استفاده از چاپ DTF برای طرح های چند رنگ پیچیده است. به طور کلی ما استفاده از چاپ های شابلونی(سیلک) را به شما پیشنهاد نمی کنیم مگر در مواردی که تیراژ سفارش شما بالا، بودجه چاپ شما محدود و انتظار شما از کیفیت نهایی چاپ بالا نباشد.
امیدواریم با مطالعه این مقاله با روش های متداول چاپ روی پارچه در تولید پوشاک تبلیغاتی آشنا شده باشید. روش های دیگر چاپ نیز مانند چاپ DTG و … وجود دارند اما به دلیل عدم امکان پیاده سازی این روش ها در تیراژ های بالا این روش ها توسط ما به کار گرفته نمی شوند.